Magisch concert van alt-J in Afas Live

©Nina Bakker

Het begon in 2012 met het eerste album An Awesome Wave, waarop zanger Joe Newman zijn aparte stem introduceerde. Een band die een grote mix aan stijlen liet horen, die ik niet eerder tegen was gekomen. Vele optredens en twee albums later (This Is All Yours in 2014 en het vorig jaar verschenen RELAXER), maakte ik in de Alpha op Lowlands de groot geworden alt-J voor het eerst live mee. Ik zat toen middenin een blokkenschemadilemma. Afgelopen woensdag 24 januari zag ik de band opnieuw en kon ik volledig genieten van een groot uitverkocht concert in de Afas Live in Amsterdam. 

Voorprogramma: Marika Hackman

Marika Hackman
Marika Hackman

Voordat alt-J speelde konden we eerst kennismaken met Marika Hackman in het voorprogramma. Ik had haar nooit eerder gehoord en was dan ook heel benieuwd. Drie vrouwen en een man betraden het podium en de band van Marika Hackman begon te spelen.

Het is een stoere band, met rustige indienummers. Marika heeft een mooie stem en de sfeer is relaxed. Toch nijg ik af en toe even weg te dwalen. Langzaam komt het steeds meer op gang en wordt ook het publiek losser wanneer de gitaren wat ruiger worden. Uiteindelijk wordt achter mij een paar keer luid ‘MARIKA!’ geroepen. Toch moet ze dan al snel weer het podium vrijmaken voor de hoofdact.

Welkom in de wereld van alt-J

Ik was even bang dat het tegen zou vallen toen ik op Lowlands voor het eerst alt-J live zou horen. Maar niets is minder waar. Toen al klonk alt-J heel goed. Voor de tweede keer mocht ik de band live bewonderen. Dit keer kon ik volledig in de muziek duiken zonder dat ik van de ene tent naar de andere hoefde te rennen.

De lichten in het decor gaan aan op het tempo van het nummer 3WW en gelijk is iedereen gegrepen. Het podium is in drieën verdeeld en het trio Joe Newman, toetsenist Gus Unger-Hamilton en drummer Thom Green zijn omringd door een groot hekwerk van lichten.

Na de twee razend succesvolle albums werd het derde album Relaxer minder goed ontvangen. Ze spelen dan ook een goede mix van oudere nummers uit An Awesome Wave en This Is All Yours en precies de juiste nummers van het nieuwste album. Na het jarenlang grijs draaien van de platen zijn de nummers heerlijk herkenbaar. Bij Matilda is de sfeer magisch en wordt er ook meegezongen. Veel interactie met het publiek is er niet. Dat hoeft ook niet, vind ik. Daarnaast compenseert het lichtspektakel ook al veel. Alt-J is geen band om massaal bij te zingen of los te gaan op een opzwepende beat. Je kunt puur genieten van de veelzijdige en verrassende muziek die de band brengt.

Hoe is alt-J te omschrijven? Je kunt er geen label aan hangen. Het zijn kunstenaars die bij elk nummer een eigen setting creëren. Omringd door prachtige visuals neemt alt-J je mee in een soort elektronische droomwereld. De ene keer klinkt een meerstemmig koor, bij een nummer als Taro worden weer folk-elementen toegevoegd en Pleader zorgt voor een filmische sfeer die mij helemaal in beslag neemt.

Ook zijn videoclips zien er uit als films. Alt-J speelt met verschillende mediavormen, waarbij je op de website van de band ook een game kunt spelen waar je de wereld van Relaxer ontdekt.

In een interessant interview op 3voor12 vertellen zanger Joe Newman en toetsenist Gus Unger-Hamilton over hoe ze op de ideeën komen. Leuk weetje is dat in de clip van In Cold Blood de stem van Iggy Pop als voice-over is gebruikt.

Alt-J zorgt voor een briljante muziekbeleving. Mocht je ooit nog eens de kans krijgen om de band live te zien, ga erheen. Ik ben benieuwd hoe het muziekpad van dit trio verder zal lopen. Welke bochten, zijwegen, moerassen of bosgebieden er nog meer zullen komen en welke verhalen alt-J ons nog gaat vertellen.

 

 

Geef een reactie