De Culturista’s tips & tricks: een culturele start van 2018

Welkom, 2018! Zo. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Vol goede moed heb je een lijst vol voornemens bedacht, waar je je dit keer écht aan gaat houden (zo heb je jezelf beloofd).

Ho. Wacht. Heel leuk al die wannabe fitgirl doelstellingen, maar af en toe even je gedachtes laten voor wat ze zijn en je creativiteit de vrije loop laten is misschien wel net zo belangrijk. Do It Yourself: creatief bezig zijn in 2018. De Culturista geeft tips.

1. Dansend het jaar in

Veel mensen beginnen na de feestmaand december in het nieuwe jaar met het radicaal veel eten van superfoods en keihard rennen door het bos, misschien zelfs in de stromende regen (want ja, het weer mag jou niet tegenhouden). Heel cool en supergoed als je dit volhoudt.

Maar wat dacht je van stoom afblazen door danslessen te volgen? Er zijn veel verschillende stijlen waar je je op kunt richten, voor beginners en gevorderden. Hiphop, modern of urban contemporary (een mix van modern en urban): je ontdekt vanzelf of het ‘jouw ding’ is door gewoon een proefles te volgen. Je kunt ook alvast inspiratie halen uit video’s van choreografieën op YouTube. Of bezoek een dansvoorstelling in het theater.

Kortom: dansen is een goede manier om gezond het jaar te beginnen. Je bent veel in beweging, je voelt je geweldig en het is heerlijk om je uit te leven op goede muziek.

2. Knip en plak: collage

Heb je nog heel veel oude tijdschriften? Neem even de tijd om te ontspannen en maak een collagekunstwerk! Knip afbeeldingen uit een tijdschrift en geef er een hele andere draai aan. Je kunt ook gedeeltes van een afbeelding wegknippen en het verder tekenen. Tik op Pinterest ‘collage art’ in het zoekveld en je komt vanzelf op ideeën. Voor meer ideeën op Pinterest kun je ook De Culturista volgen. Zet een goed muziekje aan op de achtergrond en leef je uit.

collage art   

3. Schrijf!

Zit je hoofd even vol van alle gedachtes? Pak pen en papier en schrijf alles op wat in je hoofd rondspookt. Een creatieve manier van schrijven is free writing. Schrijf een verhaal, gedicht of andere tekst zonder erover na te denken of op de spelling te letten in één keer op papier. Het maakt niet uit waar het over gaat, jij bent straks de enige die het leest. Op deze manier stimuleer je je creativiteit en belemmer je jezelf niet met negatieve gedachtes, waardoor je schrijfvaardigheid verbetert. Wie weet rolt er ineens een fantastisch verhaal uit!

Je kunt ook naar buiten gaan en verhalen maken over de mensen die je daar ziet. Waar gaan ze naartoe? Hoe ziet hun huis eruit? De NTR Academie maakte een humoristische aflevering over creatief schrijven met schrijver Michiel Eijsbouts, waarbij je thuis oefeningen kunt doen. Ook het boek ‘Schrijven kreng!‘ van Lisette Jonkman is een aanrader.

4. Op pad met een camera

Iedere dag even een luchtje scheppen is goed voor je. Wil je naar buiten maar heb je geen idee waar naartoe of wat je wilt doen buiten? Ga dan op pad met je camera! Dit hoeft niet gelijk een peperdure spiegelreflexcamera te zijn. Tegenwoordig zijn smartphones al voorzien van een aardig goede camera.

Wanneer je buiten bent met het doel om foto’s te maken kijk je al gauw op een andere manier naar je omgeving en vallen grappige details eerder op. ‘Geniet van de kleine dingen in het leven’, om maar eens een oude wijze spreuk te citeren.

Wat je ook kunt doen: de straat op gaan met het thema ‘de mysterieuze stad’ en binnen dat thema foto’s maken.

5. Slaap goed: lees een boek

Ik ben een avondmens. Voorheen lag ik dan ook nog urenlang te draaien in mijn bed voordat ik eindelijk in slaap viel. Sinds ik lees voordat ik het licht uit knip, slaap ik als een roosje. Zeker een aanrader dus! Het is heerlijk om je te verdiepen in een goed boek dat je helemaal in beslag neemt. Daarom hieronder wat tips met linkjes naar sites waar meer info over het boek staat.

Dat was het! Hopelijk heb ik je op ideeën gebracht. Wil je meer geïnspireerd worden? Volg De Culturista op Pinterest, of bekijk haar muzieksmaak op Spotify.

 

Geef een reactie