De Culturista’s Release Radar

arctic monkeys

Het is vrijdag! Dat betekent dat er weer veel nieuwe muziek voor ons paraat staat. Met de Release Radar maakt Spotify voor iedereen een afspeellijst van nieuwe releases die volgens hen wel bij jou muzieksmaak passen. In deze rubriek check ik deze nummers en kijk ik of ze gelijk hebben. Maak kennis met de Release Radar-lijst van De Culturista en ontdek nieuwe muziek met me! Of kom er achter dat er eigenlijk niet zoveel leuke releases in deze lijst zijn toegevoegd. Dat kan natuurlijk ook. Anyway, laten we beginnen!

Release #1: Bayuk – Haaappiiiiiiiiinneeeeezz

Uh… Say what?! Ik open mijn Release Radar-lijst en de eerste titel die opvalt is het nummer van Bayuk. Eens kijken wat voor muziek er achter deze aandachtslurpende naam zit (ook geen makkelijke titel om op te zoeken trouwens, met al die iiii’s en eeeeee’s). De eerste deuntjes klinken heel relaxed. De melodie is herkenbaar en heerlijk om te luisteren op reis of onderweg in de auto. Maar waarom klinkt het zo herkenbaar?

Waarschijnlijk verpest ik het nummer nu helemaal als ik dit schrijf, maar de melodie doet mij een beetje denken aan ‘Nederland, oh Nederland, jij bent de kampioen’ van onze Hazes. Vreselijk, sorry. Desalniettemin kan ik het nummer ook wel waarderen.

Bayuk is een vrij nieuwe artiest op Spotify en niet heel bekend buiten Duitsland, waar hij vandaan komt. Haaappiiiiiiiinneeeeezz kwam eerder dit jaar al uit als single, maar is nu ook te horen op zijn eerste volledige album Rage Tapes. Na deze ietwat gekke start, snel door naar de volgende.

Release #2: James Bay – Wanderlust

James Bay is terug met een gloednieuwe plaat! Vandaag kwam zijn album Electric Light uit. Het is allemaal inderdaad een stuk elektrischer. Waar de zanger voorheen scoorde met de hits Hold Back The River en Let It Go, is Bay nu een hele metamorfose ondergaan. Wanderlust is één van de nummers op de nieuwe plaat. Ik moet zeggen, doe mij de vorige James Bay maar. Van alle nummers is Wanderlust wel een van de betere nummers op de plaat. Toch knalt James Bay meer met zijn rauwe, akoestische stijl.

Release #3: Arctic Monkeys – Four Out Of Five

Het is natuurlijk onvermijdelijk, het nieuwe album Tranquility Base Hotel & Casino van de Arctic Monkeys. Op 10 mei werd het uitgebracht.

De reacties zijn wisselend. De één vind het net zo briljant als het vorige repertoire en sommigen vinden het tien keer niks. Zelf weet ik het niet zo goed. Ik ben geen die-hard fan van het gehele album, maar Four Out Of Five kan ik zeker waarderen. Laat die nou net in deze afspeellijst zitten. Vorige week zondag brachten ze bij dit nummer ook een gloednieuwe videoclip uit, waarin Alex Turner in vreemde situaties terechtkomt. De band blijft geniaal, maar of het nummer net zo goed is als Are U Mine? Nee, die blijft mijn favoriet. Deze zomer is de populaire Britse groep op bijna alle festivals te bewonderen. Sla je slag!

Release #4: Gallowstreet – Magnum Epos

Hor Lava Sex Machine

Terug naar eigen land! Misschien heb je hun blinkende instrumenten al eens gehoord op een heerlijk zomers festival, maar de swingende muziek van Gallowstreet is nu ook te horen op het album Hot Lava Sex Machine. De plaat ziet er hot uit, de muziek is nog hotter en wie weet luister je het nummer Magnum Epos wel onderweg naar een tropisch warm land. Ook een ideaal liedje om het weekend in te gaan. Ik ben helemaal om. Gallowstreet is betoverend en het hele ensemble brengt brassmuziek naar een hoger niveau.

Toch maak je de échte ultieme festivalfibe natuurlijk het beste live mee. Geheid dat je de lucht in vliegt (ga vooral een beetje vooraan staan). Trouwens: ze treden nog door heel Nederland op!

Release #5: HEAVN – The Sea

En na de funky muziek van Gallowstreet ben je misschien weer even toe aan iets rustigs. Want het weekend is natuurlijk óók het moment om even te ontspannen. Zet dan vooral het nieuwe nummer The Sea van HEAVN even op. Voor dit nummer moet je gewoon even gaan zitten. De muziek is prachtig, filmisch en terwijl je luistert droom je langzaam even weg uit je drukke dagelijkse leven.

HEAVN zag ik ook in ‘Het Vrije Westen’ tijdens Bevrijdingsdag in Amsterdam. Omdat de muziek wat rustiger is, komt het op zo’n festival niet helemaal tot zijn recht. Ook ben ik lang niet altijd in de stemming voor ontspannende muziek. Maar op zijn tijd best fijn.

Release #6: Jeangu Macrooy – How Much I Love You

Nog even dit. Ook Jeangu Macrooy heeft een nieuw nummer: How Much I Love You. Sinds zijn debuutalbum groeit de zanger steeds verder. Hij was te zien in The Passion (al ben ik daar niet zo’n liefhebber van) en heeft op veel festivals gestaan zoals Lowlands en Eurosonic Noorderslag. Wie weet wat hem nog meer brengt. Op de een of andere manier zie ik hem ook wel meedoen met het Eurovisie Songfestival.

Nog steeds is Gold het beste nummer wat hij heeft gemaakt. Het is veel rauwer dan How Much I Love You, wat een en al zoetsappigheid is. Voor mij iets té. Toch laat Jeangu wel in het nieuwe nummer volop zijn warme soulstem horen. Oordeel zelf:

Er zijn er natuurlijk nog veel meer! Benieuwd naar de volledige lijst? Je checkt ‘m hier. Muziek is om te delen, zegt het voort!

Geef een reactie