Cultuursnuiven in de Kaasstad

'The rocking chairs' foto: Nina/De Culturista

Je dwaalt rond in je favoriete kledingwinkel en rechts van je doemt er ineens iemand op met een microfoon die een theatrale act opvoert. Je snuffelt tussen de T-shirts in een andere kledingzaak en naast je begint iemand een monoloog.

Vandaag neem ik je even mee naar mijn hometown: Alkmaar. Afgelopen weekend was er namelijk een cultureel evenement: ‘Kijken, kijken, kopen’. Wat is dat? Winkelen en tegelijkertijd theatrale of muzikale mini-optredens bekijken. Dat noem ik nog eens fijn multitasken.

Laat je verrassen en ontdek

Er zijn veel momenten in het jaar waarbij je kunt genieten van verrassende acts en voorproefjes van voorstellingen die later in de theaters te zien zijn. Het is een mooie manier om nieuwe artiesten te ontdekken, zonder dat je er veel geld voor neer hoeft te leggen. Aan het einde van dit artikel geef ik je tips voor festivals op leuke locaties. You’re welcome.

Op safari

Eigenlijk was ik tijdens ‘Kijken, kijken, kopen’ niet echt aan het winkelen of op zoek naar nieuwe kleding. De zon scheen, het was druk in de stad en ik ging vooral op jacht naar verrassende acts.

Verrast werd ik. Bijvoorbeeld door een absurdistische theatersafari door de winkelstraat van Alkmaar. Met Freek Fonk-achtige gidsen ontdekten we meer over een bijzonder diersoort: de mens in zijn natuurlijke habitat. Het leverde humoristische scènes op met het publiek als spontaan onderdeel van de voorstelling.

‘Urban Safari’

Ook waren er dans, cabaret, theatermonologen en muziek. Ik werd een winkel ingelokt toen ik een grote groep

mensen aandachtig zag luisteren. De talentvolle Duco Akkerman (15) speelde trompet.

Duco Akkerman

Soms waren er ook optredens in grote winkels met ondertussen veel mensen die druk aan het shoppen waren. Hierdoor

kwamen de voorstellingen niet altijd tot zijn recht. Dat was jammer, maar over het algemeen vind ik het een goed concept.

Gratis theater

Kijken, kijken, kopen is een evenement dat niet alleen in Alkmaar wordt georganiseerd, Utrecht en Arnhem hebben het ook.

Gratis minivoorstellingen op aparte plekken lijken erg populair te zijn. Zo is er verder in het jaar bijvoorbeeld het BrugTheaterFestival op de Platte Stenenbrug in Alkmaar dat steeds drukker wordt bezocht.

 5 tips voor (gratis) voorstellingen op leuke locaties

Hieronder heb ik een paar leuke festivals op een rijtje gezet waar je op aparte locaties kunt genieten van goede optredens. Op deze manier maak je een voorstelling weer op een hele andere manier mee dan in het theater.

Natuurlijk is deze lijst verre van compleet en zijn er door het hele land momenten om voorproefjes te zien van voorstellingen. Dan kun je ook altijd nog de handige website festivalinfo bezoeken, waar ook gratis festivals op staan.

1. BrugTheaterFestival

Dat is echt een lokaal theaterfestival in Alkmaar waar ik altijd naar uitkijk. Onder het genot van goed bier kun je in kleine cafés genieten van een voorstelling. De sfeer is goed, je maakt theater van dichtbij mee en je bent een keer ergens anders dan in een theaterzaal.’

In Utrecht heb je ook het Café Theater Festival met hetzelfde concept.

2. Zomer op het plein

Nu ik het in het artikel al de hele tijd over Alkmaar heb zal ik gelijk even dit festival noemen. Tijdens Zomer op het plein zijn er vaak voorproefjes te zien van wat er later in de theaters te zien is. Eerder waren bijvoorbeeld al Wende Sneijders en het Broken Brass Ensemble te zien, dit jaar komt onder meer Douwe Bob optreden.

3. Stukafest

Bij Stukafest, oftewel het Studentenkamerfestival kun je artiesten bewonderen in verschillende studentenkamers! Hoe gaaf is dat? Een optreden in een echte studentenkamer zorgt voor een gezellige en intieme sfeer. Dit festival wordt gehouden in Amsterdam, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven en Enschede. Gratis is het niet, maar ook niet duur. Check de website voor meer info.

4. Uitmarkt

De plek in Amsterdam waar de start van het nieuwe theaterseizoen wordt gevierd is de Uitmarkt. Vette muziek is er bijvoorbeeld te horen, zoals vorig jaar Sue the Night (huisband bij DWDD). Maar ook nieuwe talenten en voorproefjes van theatervoorstellingen zijn er te zien. En dat helemaal gratis!

5. Foodfestivals

Er zijn nogal wat foodfestivals in het land. In Amsterdam Rollende Keukens en Amsterdam Kookt, in Alkmaar is er met Pasen ook zo’n evenement in de artistieke plek HAL 25, Kokende Karren.

Het concept is eenvoudig maar werkt altijd goed: terwijl je smult van allerlei soorten voedsel kun je vaak óók naar bandjes kijken. Winwin.

One Reply to “Cultuursnuiven in de Kaasstad”

  1. Herbert Rooks zegt:

    Sick of paying big bucks for ads that suck? Now you can post your ad on 5000 advertising websites and it’ll cost you less than $40. These ads stay up forever, this is a continual supply of organic visitors! Get more info by visiting: http://www.submitmyadnow.tech

Geef een reactie