Eurosonic Noorderslag: Welke artiesten ontdekken we dit jaar?

Ronnie Flex Noorderslag 2017
Persfoto ESNS, foto: Bart Heemskerk

 

Het eerste grote festival van het jaar is alweer van start gegaan: Eurosonic Noorderslag 2018 in Groningen. Het barst er van de nationale en internationale artiesten die op het punt staan door te breken. Afgelopen woensdag lieten Europese muziekhelden van zich horen tijdens Eurosonic, met de EBBA Award als prijs voor Europese artiesten die buiten de eigen landgrenzen successen boekten. Eurosonic Noorderslag draagt vaak bij aan de doorbraak van artiesten. Van wie gaan we in 2018 meer horen? Welke talentvolle artiest van Hollandse bodem wint vanavond tijdens Noorderslag de Popprijs? En ook rapper Boef is volop in het nieuws. Je leest er alles over in dit artikel!

Noorderslag

Vandaag kunnen we genieten van Nederlands poptalent en komen we te weten wie de grootste bijdrage leverde aan de Nederlandse Popmuziek. Onder andere Wende, MY BABY en Amartey zien we vandaag losgaan op het podium.

boef
Boef – Persfoto

Boef

Het is volop in het nieuws: nadat hij drie vrouwen die hem een lift gaven op nieuwjaarsavond ‘kechs’ (wat ‘hoeren’ betekent) noemde, wordt rapper Boef op veel plekken geweigerd om op te treden. Ook was er een petitie tegen het optreden van de artiest op Noorderslag. Toch gaat zijn optreden op het festival vanavond gewoon door. Een boycot van Boef vond de organisatie van Eurosonic Noorderslag niet de juiste oplossing. In plaats daarvan kwam er een debat over de ‘maatschappelijke verantwoordelijkheden van een artiest’, die live te volgen was. Daarmee kan het ook zo zijn dat hij de Popprijs wint. Want terwijl veel mensen zijn uitspraken niet door de beugel vinden kunnen, blijven ook veel aanhangers hem trouw. Meer over dit onderwerp lees je (bijvoorbeeld) hier.

Wie wint de Popprijs?

Er wordt al veel gespeculeerd over wie de winnaar zou moeten worden van de Popprijs, die vanavond tussen 23:30 tot 00:15 wordt uitgereikt. Vorig jaar was het Martin Garrix die de prijs won voor de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek. Wordt het Ronnie FlexKensington of toch HEAVN? De website Festileaks organiseerde een heuse ‘FestiTinder’. Hiermee kon je bepalen welke artiest je de prijs het meeste gunde. Net als bij datingapp Tinder kon je naar links (afwijzing) en rechts (liefde) swipen. Uiteindelijk bleek dat Chef’Special de prijs het meeste werd gegund. Vind jij dat ook? Het volledige resultaat van alle stemmers check je hier.

Voordat ik het ga hebben over de winnaar van de EBBA Award, nog even wat videoclips van Nederlandse artiesten om het geheugen op te frissen:

EBBA Award voor Kristian Kostov (Bulgarije)

Tijdens Eurosonic, het festival voorafgaand aan Noorderslag, wordt de European Border Breakers Award uitgereikt aan een artiest die internationaal succes maakte. Artiesten die eerder al op Eurosonic Noorderslag stonden zijn bijvoorbeeld Dua Lipa (winnares EBBA 2016), Hozier, Seinabo Sey en Royal Blood.

Afgelopen woensdag werd de Bulgaarse Kristian Kostov verkozen tot de grote winnaar van de EBBA Awards. Hij won de Publieksprijs met de meeste online stemmen. Kostov werd in 2014 in Rusland bekend nadat hij daar de finale bereikte van de Russische versie van ‘The Voice Kids’. Twee jaar later werd hij tweede in de Bulgaarse versie van X-Factor en eindigde hij ook op de tweede plek op het Eurovisie Songfestival.

Andere winnaars van de EBBA zijn Alice Merton, Alma, Off Bloom, Sigrid, Skott and Youngr en Salvador Sobral.

Nog een paar aanraders

Op de website van Eurosonic Noorderslag staan nog heel wat aanraders door verschillende vooraanstaande media. Onthoud de namen…

… want je gaat ze nog vaker horen!

Geef een reactie