Film, borrelen en bands in het holst van de Filmnacht

Broers filmnacht
Jonas Smulders en Niels Gomperts in 'Broers' van Bram Schouw. Filmstill - Jasper Wolf

Onder het genot van een mals biertje en goede muziek napraten over een exclusieve voorpremière. Jonge talenten ontdekken of je wanen in een virtuele wereld: dat en meer kun je allemaal doen tijdens de Nederlandse Filmnacht op 26 mei.

Exclusieve voorpremière: ‘Broers’

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, is ook dit jaar door het hele land de Nederlandse Filmnacht georganiseerd. Tijdens deze speciale avond is er in verschillende bioscopen een exclusieve voorpremière van de film ‘Broers’ te zien. In Filmtheater ’t Hoogt in Utrecht komt de regisseur Bram Schouw de film zelfs hoogstpersoonlijk inleiden.

Jong en talentvol

Maar er is meer. De filmnacht in Utrecht richt zich vooral op jonge talenten. Aan de lopende band zijn er afstudeerfilms van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht te zien. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook luisteren naar ‘spoken word’, singer-songwriters en bands van Utrechtse bodem. “Eigenlijk gaan jongeren niet vaak naar een filmhuis om Nederlandse arthousefilms te zien”, zegt Safirah Dijkstra, mede-organisator van het evenement. “Met het programma laten we zien hoe inspirerend goede Nederlandse arthousefilms zijn. De Filmnacht in Utrecht is er voor, maar ook door jongeren.”

Let’s talk

In het holst van de Filmnacht wordt veel gepraat. Tijdens een talkshow zijn de sprekers Claire van Daal (Nederlands Film Festival), Dorien van de Pas (filmconsulent talentontwikkeling), Charlotte Spronk (net afgestudeerde producente) en Peter Verstraten (filmwetenschapper) aan het woord. Maar ook met elkaar wordt er gesproken in een ‘filosofisch café’, omringd door beeldende kunst van jonge Utrechters die zich hebben laten inspireren door de film ‘Broers’.

“Het mooie aan Nederlandse arthouse is dat het je aan het denken zet en dat je erover kunt praten”, zegt ook Isabel Spit die het evenement organiseert. “Dat doen wij ook, maar dan wel in een sfeer van een rumoerig café en lekker laagdrempelig.”

De Nederlandse Filmnacht wordt op 26 mei in verschillende filmtheaters gehouden. Voor meer info daarover, klik hier. In Utrecht is het evenement vanaf 20:00 uur in Filmtheater ’t Hoogt.

Geef een reactie