‘De brutalen hebben de wereld’

Foto: Ben van Duin
Dansers komen in actie. Foto: Ben van Duin

‘Guerrilla’ van Danstheater AYA en Dox is krachtig

Het gras is groen. De bloemen staan buiten. Het publiek, voornamelijk jongeren, wordt ontvangen door liefelijk gezwaai. Maar al snel is het vredige decor van vers groen gras de ondergrond voor elf krachtige dansers van Danstheater AYA en Dox die in opstand komen. De muziek gaat over in de stem van Geert Wilders die zich in het Duits uit tegen de islam. Vuisten gaan langzaam de lucht in. In slow motion worden protesterende gebaren gemaakt. Er wordt geschreeuwd, maar de stemmen worden niet gehoord.

 ‘De brutalen hebben de wereld. De brutalen hebben het woord. En wat doen wij?’, klinkt de stem van danser Sjaan Flikweert. ‘Zwijgen? Vinden? Staan? Luisteren? Kijken?’ Al snel doen de dansers het tegenovergestelde. Ze pikken het niet meer. Tijd voor actie.

Ik zit op het puntje van mijn stoel en kijk hoe de dansers van Danstheater AYA en Dox onder stevige muziek het podium over rollen, vliegen, dansen, vallen en weer opstaan.

Samen kun je iets doen tegen discriminatie, tegen vooroordelen of tegen onrecht. In je eentje kun je je machteloos voelen. Bijzonder is onder meer de solo van danser Liam McCall. De aangespannen spieren, snelle en strakke bewegingen en zijn blik geven een haast angstaanjagend beeld.

Op adem komen

Naast de uitputtende choreografieën is er ook tijd om op adem te komen en kun je de saamhorigheid tussen de dansers goed zien. Gelukkig zijn er naast de serieuze en stevige stukken ook humoristische scènes.

‘Wat zou jij willen veranderen in de wereld?’ Er wordt geroezemoesd en gereageerd. Gerebelleerd en gechoqueerd. Uitdagend komen de dansers op het publiek af, schudden konten voor je neus. Gevolgd door gegil uit het jonge publiek.

In protest of zwijgen?

Guerrilla is een voorstelling gericht op jongeren, maar ook voor volwassenen echt de moeite waard. Het doel lijkt vooral mensen bewust te maken van hun positie in de maatschappij: wat kun je wél doen als je het ergens niet mee eens bent? Ga je in protest of zwijg je liever?

Respect voor Wies Bloemen (Danstheater AYA) en Victor Mentink (Dox) die de handen ineen hebben geslagen om een actuele voorstelling te maken en de waarde van protest en verzet onderzoeken.

Guerrilla: een Spaans woord dat ‘kleine oorlog’ betekent. Wanneer de voorstelling is afgelopen adem ik diep uit. Ik moet weer even bijkomen, terwijl in mijn hoofd nog even nagedacht wordt over wat er zojuist allemaal op mij is afgevuurd.

Danstheater AyA & Dox - Guerrilla

Gezien op: 20-03-2017. Concept, choreografie & regie: Wies Bloemen en Victor Mentink. Dansers: Abdelhadi Baaddi, Laila el Bazi, Jagoda Bobrowska, Sjaan Flikweert, Deion Holwijn, Liam McCall, Lotte Rischen, Dionne Bakker, Frankly Joe Maulany, Cherella Gessel & Svea van der Togt.

Geef een reactie