Jeangu Macrooy geeft een breder beeld van zichzelf

Jeangu Macrooy High On You foto Rinse Fokkema
Jeangu Macrooy Foto: Rinse Fokkema

Het publiek wordt abrupt stil als Jeangu Macrooy het podium opkomt en met een prachtige stem de eerste noten van het nummer ‘Aisa’ zingt. De aandacht heeft hij meteen te pakken. Het is een nummer uit de Surinaamse winticultuur, waarin hij toestemming vraagt aan Moeder Aarde om te beginnen. En hij begint. Het bekende nummer ‘Gold’ volgt, dat gaat over het slavernijverleden. Met open armen en een warme stem ontvangt Jeangu Macrooy zijn publiek in een uitverkocht Bitterzoet in Amsterdam.

Jeangu (23) gaat waar de muziek hem brengt. Van Paramaribo in Suriname, waar hij met zijn tweelingbroer Xillan al nummers schreef en gitaar speelde, reisde hij alleen af naar Nederland. Hij wilde een opleiding volgen tot songwriter, wat in Suriname onmogelijk was. Zo belandde Jeangu in Hengelo en volgde hij in Enschede het Conservatorium. Hij ontwikkelde zich als muzikant en kwam er zijn huidige producer/manager Pieter Perquin (Perquisite) tegen. Sindsdien gaat zijn muziekcarrière in sneltreinvaart omhoog.

debuutalbum high on you Jeangu Macrooy
Het debuutalbum: ‘High On You’

Na zijn debuut-EP ‘Brave Enough’ is vanaf nu ook het debuutalbum ‘High On You’ te beluisteren. Een album met een goede mix van muziek, waarmee we Jeangu Macrooy nog iets beter leren kennen.

Brede muzieksmaak

“Ik liet met ‘Brave Enough’ al een kant van mezelf zien. Het is vrij melancholisch, donker en zwaar. ‘High On You’ geeft een breder beeld van mezelf. Het is soulvol en met de blazers erbij is het ook swingend. Je kunt het omschrijven als ‘alternative’ soul. Ik heb een erg brede muzieksmaak, dat hoor je terug op het album”.

De teksten zijn mooi en persoonlijk. Jeangu zorgt ervoor dat zijn muziek je meesleept in zijn verhaal.

“Een artiest die mij erg inspireert is Nina Simone. Zij zei: ‘It is an artist’s duty to reflect the times which we live in’. Dat vind ik een mooie uitspraak. Als er iets in de wereld is dat ik graag anders zou willen zien of waar ik een mening over heb, kan ik daar over schrijven. Maar ‘High On You’ is geen politiek geladen album. Wat ik vooral belangrijk vind is het overbrengen van emotie in de muziek. Het is iets universeels. Als ik mensen kan raken of ze aan het denken kan zetten ben ik blij.”

Het ene moment zingt Jeangu over liefde, het andere over religie. De nummers zijn erg gevarieerd. Ook tijdens het concert waan ik me eerst in een duistere wereld bij het nummer ‘Monster’, om vervolgens weer swingend verder te gaan.

Familie

Jeangu Macrooy albumrelease Bitterzoet Amsterdam foto Marinthe Bos
Jeangu Macrooy tijdens zijn concert in Bitterzoet Amsterdam. Foto: Marinthe Bos

Ook de vader van Jeangu staat tussen het publiek te swingen. Zijn broer Xillan staat te stralen naast hem op het podium en samen zingen ze het nummer ‘Crazy Kids’. Vanaf het balkon kan ook zijn oma alles goed zien. Familie is een element dat terugkomt op het album, vooral in het nummer dat Jeangu voor zijn vader schreef.

“Het nummer ‘Tell Me Father’ gaat over volwassen worden. Het is het eerste nummer dat ik schreef toen ik in Nederland was. Je wilt je vader trots maken en je hoopt dat je het allemaal goed doet. Ik hecht veel waarde aan mijn familie, we zijn er voor elkaar. ”

Houd hem in de gaten

Jeangu Macrooy is echt een artiest die je in de gaten moet houden. Na zijn eerste EP vorig jaar werd hij ‘3FM Serious Talent’, verscheen hij in De Wereld Draait Door en werd hij bij Noorderslag genomineerd voor de Edison ‘Beste nieuwkomer van het jaar’. Nu zijn nieuwe album uit is staat er een clubtour te wachten en treedt hij op bij festivals als North Sea Jazz, Lowlands en Mundial.

Jeangu: “Het zijn allemaal dingen die ik altijd al wilde. Ik had nooit gedacht dat het zo snel al op mijn pad zou komen. Het wordt steeds mooier. ”

Geef een reactie