Kunst op straat: tips voor je ontdekkingsreis

Het was even stil op de website van De Culturista, maar: she’s back! Terwijl de tijd de afgelopen twee weken langzaam verder sluimerde, zat ik te chillen in de zon langs helder blauw water en liep ik langs restaurantjes, oude huizen en kunstzinnige ateliers in de pittoreske straatjes van Baska en Rovinj in Kroatië. Nu ben ik terug met veel inspiratie. Daarom: cultuursnuif-tips voor op vakantie! Pak je koffers maar en ga mee op ontdekkingsreis.

De Kroatische jutter

Boven mij hoor ik honderden zwaluwen, de was wappert vrolijk aan de lijn die van raam naar raam in het smalle straatje is gespannen. Ik loop over de gladde glimmende steentjes die de straten van Rovinj in het Kroatische Istrië bedekken. Achter een klein raampje verschijnt ineens een danseresje met een hoofd gemaakt van drijfhout. Haar tutu is van een oude borstel gemaakt. Boven de deur een uithangbord: kunstatelier.intro

“Al tien jaar maak ik van oude troep nieuwe kunstwerken. Ik verzamel rommel van het strand en uit de omgeving.” In de winkel van kunstenares Tatjana Rokvic ligt kunst gemaakt van drijfhout, slakkenhuizen, oude poppen, zonnebrillen, blikjes of dopjes. Er komen een paar buurtbewoners de winkel binnen en geven een zak vol oud speelgoed aan de kunstenares. Ze lacht en bedankt ze. “Kijk, voor mij is het geen troep, het is een schat. Ik verzamel niet álles wat ik tegenkom, de rommel moet bijzonder zijn. Een verhaal hebben. Rommel waar ik iets mee kan en waar ik nieuw leven in kan brengen.”

Het is kunst met humor en doet tegelijkertijd beseffen hoeveel vuil we iedere keer achterlaten. “Helaas zie ik dat de vervuiling op de stranden ook steeds meer toeneemt in de loop der jaren. Maar ik houd van dit vak en ik ben blij dat mijn werk vaak in de smaak valt bij mensen.”

Theaterfestival Avignon

Ik was een jaar of zes toen ik met mijn ouders naar het Festival d’ Avignon ging. Een wereldberoemd (straat)theaterfestival in Avignon, in het zuiden van Frankrijk. Ik herinner mij een soort rare meneer met een wit masker en rode handschoenen, een mime-act. Er was ook een vrouw die danste in een groot gewaad om zich heen. Ik vond het fantastisch. Vage herinneringen die toch veel indruk hadden gemaakt. Ik denk dat een herhaalbezoek zeker de moeite waard is.

Al in 1947 werd het festival in de mooie stad Avignon opgericht en met de 71e editie dit jaar zijn er zo’n zestig shows met in totaal zo’n 300 internationale optredens. Ieder jaar komen er tussen de 120 duizend en 140 duizend betalende bezoekers en tussen de 20- en 40 duizend bezoekers naar gratis voorstellingen in het prachtige decor van de stad.

Niet zo klein en bescheiden dus, maar hé: wel een keer iets anders dan Sziget Festival of Rock Werchter waar we massaal heen gaan. Het Festival ‘d Avignon is van 6 – 26 juli 2017.

File:Festival d'Avignon - rue de la république 1.JPG - Wikimedia ...

 

Upfest FestivalUpfest 2012: Masai : Distorsion Urbana

Eerder schreef ik al over straatkunst in Kaapstad. Wil je nou helemaal ondergedompeld worden in de wereld van graffiti en muurversieringen, dan zijn er heel wat straatkunstfestivals waar je je ogen uit kunt kijken.

Zo is er in Bristol, hét straatkunstcentrum van Engeland, het Upfest Festival van 29 tot en met 31 juli 2017. Vorig jaar bracht het festival 300 straatkunstenaars en 35 duizend bezoekers op de been. Niet gek dat ze zich dan ook Europa’s grootste straatkunstfestival noemen. Behalve het laten zien van bijzondere muurschilderingen staat Upfest ook voor een ander doel. Sinds het ontstaan in 2008 wordt er ieder jaar geld ingezameld voor het NACOA: een Britse organisatie die zich inzet voor kinderen van alcoholisten en aandacht besteed aan ouders en kinderen die lijden onder alcoholisme.

Mocht je al reisplannen hebben voor volgend jaar én van slapstickhumor houden, in Bristol is van 26 – 28 januari ook het Slapstick Festival. Lijkt mij hilarisch. Kortom: Bristol is the place to be.

In de metro

De metro: in Amsterdam of London kun je je net een sardientje in een blik voelen tijdens het spitsuur. In Nederland is een ritje in de metro niets bijzonders. Je stapt in, gaat ondergronds de duisternis in en je bent op de volgende bestemming.

Een ander verhaal is dat in het bijzondere metronetwerk in Stockholm. Daar wordt de reiziger verrast met grof gehakte muren en plafonds die versierd zijn met schilderingen, kunstinstallaties of mozaïek. Met het hele metronetwerk wordt het ook wel ‘het grootste kunstmuseum ter wereld’ genoemd. Geen slecht idee om daar even een metro te pakken van A naar B.

Centralen – Wikipedia

The Underbelly Art Project – Parijs

Over ondergronds gesproken: in Parijs is een kunstproject genaamd The Underbelly Art Project waarbij artiesten illegaal de muren van de in onbruik geraakte tunnels versieren. Niemand behalve de tien kunstenaars, drie organisatoren, twee fotografen en een schrijver wist dat er diep onder de grond in het geheim een kunstgallerie aan het ontstaan was.

Geef een reactie