She’s back! Waar was ik? Nr. 1: Het NFF

Foto: Desirée Schippers

De Culturista, waar was je? Een goede vraag, met veel antwoorden. In deze frisse, nieuwe reeks blogposts daarom een grote throwback naar de culturele belevenissen van de afgelopen tijd. Was jij er ook bij? Deel 1: Het Nederlands Film Festival.

Het Nederlands Film Festival

Het werd drukker en drukker en 20 tot en met 29 september was het dan zo ver: Het Nederlands Film Festival (NFF). Sinds mei dit jaar ben ik daar aan de slag gegaan als online – & beeldredacteur. Ik verzamelde beeldmateriaal om evenementen aan te kondigen, schreef artikelen op de website en social media, interviewde talentvolle (film)makers en ik tipte must-see films en evenementen tijdens het festival. Een behoorlijk drukke periode! Nu het voorbij is heb ik wél weer meer tijd om jullie te inspireren met artikelen over kunst en cultuur. En omdat ik me er zo lang mee bezig heb gehouden, kan het bijna niet anders dan even laten zien wat er te beleven valt op het NFF. Dit was NFF 2017:

7 Blikverruimers en een NFF Master

Dit jaar waren er zeven ‘Blikverruimers‘ aanwezig op het NFF, die een deel van de programmering op zich namen en hun kijk op de wereld deelden met het publiek. Dit waren zeven totaal verschillende mensen: transgendermodel Valentijn de Hingh, kickbokster Germaine de Randamie, gameontwikkelaar Guerrilla Games (Hermen Hulst), acteur Saman Amini, schrijver Arnon Grunberg, autodidact filmmaker Madja Amin en het komische duo Steffen Haars en Flip van der Kuil, o.a. bekend van New Kids Turbo.

Vlnr: Germaine de Randamie, Steffen Haars en Flip van der Kuil, Hermen Hulst, Madja Amin, Valentijn de Hingh, Saman Amini en Arnon Grunberg. Foto: © Jouk Oosterhof / Cake Film & Photography

Iedere festivaldag was er een Blikverruimer die een festivaldag naar zijn of haar hand mocht invullen. Zo vertelde Hermen Hulst van Guerrilla Games over alle ins & outs van de bekende game Horizon Zero Dawn en kon je samen met Steffen en Flip onder het genot van bier en (door Flip zelf gefrituurde) snacks in snackbar ’t Hoekje in Utrecht de film New Kids Turbo bekijken.

Maar ook Tom Holkenborg, a.k.a. Junkie XL was vanuit LA naar Utrecht gevlogen om op het NFF aanwezig te zijn. Begonnen als dj is hij nu uitgegroeid tot een internationaal filmcomponist. In een interessante masterclass vertelde hij alles over zijn vak en na afloop van de films Brimstone en Mad Max: Fury Road (waar hij de muziek voor componeerde) kon je al je vragen aan hem stellen. Tom won ook een Gouden Kalf voor zijn muziek in Brimstone (meer over deze prijzen zometeen)!

Links: Mad Max: Fury Road, rechts Tom Holkenborg, filmcomponist. Foto: Dirk Kikstra.      

Films, muziek en virtual reality
Daarnaast waren er zo’n 96 premières met rode lopers, drankjes en soms een nagesprek met crewleden. Het aanbod is gigantisch, dus logisch als je niet alles hebt kunnen zien. Films die op het NFF te zien waren zijn nu ook te zien in de bioscoop, zoals Tulipani, T’Padashtun/Unwanted en No Place For A Rebel.

Op de Neude in Utrecht stond het festivalpaviljoen waar opkomende bandjes, dj’s en singersongwriters speelden zoals Batobe, Ooostblok en DJ Funkel. ’s avonds kon je daar terecht voor de Talkshow, die werd gepresenteerd door afwisselend Art Rooyakkers en Nadia Moussaid. Nadia maakte haar debuut bij het NFF dit jaar.

Het NFF gaat verder dan alleen film en speelt in op nieuwe ontwikkelingen. Tegenwoordig zijn er enorm veel manieren om verhalen te vertellen. In het NFF: Interactive Storyspace programma kon je je wanen in een virtuele wereld.

Maar ook de makers van de toekomst lieten zien wat ze in huis hadden. Een rubriek die ik iedere twee weken schreef voorafgaand, tijdens en na het festival was De 7 Gouden Vragen Aan, waarbij een talent op het gebied van film, televisie en interactive die op het festival aanwezig was in de spotlight wordt gezet. Houd makers als Thessa Meijer (Winnaar Studentencompetitie 2015), Festus Toll (Genomineerd Studentencompetitie NFF2017) en Sophie Dros (Winnaar Debuutcompetitie 2017) goed in de gaten, je gaat nog veel van ze horen!

Prestaties worden gevierd met prijsuitreikingen op het festival, waarvan de Gouden Kalveren bij iedereen bekend in de oren klinken.

Gouden Kalveren

De film Brimstone van Martin Koolhoven ging naar huis met zes Gouden Kalveren! Maar vergeet ook zeker andere talentvolle makers niet die in de prijzen vielen: bijvoorbeeld de game Horizon Zero Dawn van Guerrilla Games voor Beste Interactive en de twee Beste Acteurs Televisiedrama George Tobal en Majd Mardo voor One Night Stand XII – Jungle. Actrice Nora El Koussour ging naar huis met de prijs naar huis voor haar rol in de film Layla M. Het Gouden Kalf voor Beste Acteur won Peter Paul Muller, die Bram Fischer speelde in de gelijknamige film. Benieuwd naar alle winnaars? Check het hier.

Heb je het NFF moeten missen? Check hieronder de aftermovie en proef de sfeer..

Nu het NFF is afgelopen is het weer tijd om veel te bloggen en nieuwe avonturen tegemoet te gaan.

Binnenkort volgen weer veel nieuwe artikelen, interviews en hier en daar een video! Stay tuned, De Culturista is back! Volgende keer: Alt-J, Elbow, The XX, waar waren die ook alweer? Terugblik nummer 2.

 

Geef een reactie