Stemmen op de Top 2000: Finaledag!

Op sommige plekken in Nederland valt de sneeuw al uit de lucht, de kerstbomen worden opgehaald en vandaag is de laatste dag dat je kunt stemmen op de Top 2000! Sommigen hebben het stemmen op de Top 2000 van huis uit meegekregen, anderen laten het stemmen liever over aan ‘de oudere generatie’. Hoe dan ook: wil je stemmen maar kom je er niet uit? Of ben je benieuwd naar andermans muzieksmaak? Ik vroeg drie jonge gasten over hun kijk op de Top 2000 en hun ultieme Top 2000-hit. Inspiratie gegarandeerd (zodat je nog snel voor de deadline je lijstje kunt insturen!).

Stuart:

‘Eigenlijk mag de Dave Matthews Band niet ontbreken’

Home of the Brave van Toto staat zeker op mijn Top 2000-lijst. Het album The Seventh One met de zanger Joseph Williams is meer politiek georiënteerd dan eerdere albums. Home of the Brave is een ode aan de strijdkrachten van Amerika. Muzikaal gezien is het een verschrikkelijk goed nummer. Het zou eigenlijk heel hoog in de lijst moeten staan vind ik. De band maakt geweldige muziek en dit is wel een van hun hoogtepunten op muzikaal vlak. Ik vind veel verschillende muziek leuk, maar van Toto ben ik wel een grote fan. Het is een van de bands waarvan ik de afgelopen jaren vaak naar een concert ben geweest.

Een artiest die niet in de Top 2000 staat maar er eigenlijk wel tussen hoort te staan is de Dave Matthews Band met #41 of Grey Street. De band is meerdere keren verkozen tot beste live band van Amerika, er spelen legendarische muzikanten mee, de teksten (vooral die van Grey Street) zijn mooi. Ze vernieuwen zich op elk album. Het is een bijzondere combinatie van rock met funk en wereldse invloeden.”

Marinthe:

‘Je ziet echt die kroeg met de mensen voor je’

“Stemmen op de Top 2000 heb ik echt van huis uit meegekregen. Ieder jaar stem ik met mijn pa en in de kerstvakantie kan ik er lekker naar luisteren. Piano Man van Billy Joel is een lied waar ik ieder jaar op stem. Dat is een geniaal nummer, hoewel het niet perse mijn lievelingsnummer is. Het is echt een klassieker die hoort bij de Top 2000. Bij Piano Man zie je echt de kroeg met de mensen, waar Billy in dit nummer over zingt, voor je. Hij beschrijft ze op een prachtige manier.”

 

Leuk weetje tussendoor: Piano Man is semi-autobiografisch. De mensen die Billy omschrijft bestonden echt. “John was een gozer die John heette en de serveerster was mijn eerste ex-vrouw”, aldus Billy Joel. Billy trad op in de bar Bill Marin, lag in Los Angeles. Regelmatig kwamen daar mensen van platenmaatschappijen binnen, die Billy Joel een contract aanboden. Hij besloot er een lied over te schrijven.
Marinthe: “Waar ik ook ieder jaar op stem is de mijn meest favoriete artiest aller tijden Stevie Wonder. Wel probeer ik ieder jaar op een ander nummer te stemmen, want hij heeft zo veel moois gemaakt. Vorig jaar stemde ik Pastime Paradise en dit jaar had ik meer zin in dansjes doen op I wish. Nieuw in mijn lijst is Florence and the Machine met
Ik had volgensmij nooit eerder florence and the machine in mn lijst staan en dat terwijl ik ze wel echt mega tof vind. Dit jaar dus een geintroduceerd in mn lijst met Ship To Wreck.”

Armando:

‘Ik speel met het idee om een tatoeage te zetten’

“Er is van Eefje de Visser mag niet ontbreken in mijn Top 2000-lijst. Ik word hier heel rustig van. De tekst dringt goed tot mij door en is erg geruststellend. Het refrein (‘Er is een zon vlakbij die boven ons langs gaat – er is vlakbij een maan waaronder we door gaan‘) associeer ik met een soort houvast, ondanks alle mogelijke chaos en dingen die mis gaan in de wereld. Ik speel zelfs met het idee om een tatoeage te laten zetten, geïnspireerd door deze tekst.

 

Een ontdekking van dit jaar is Jacob Collier, een werkelijk geniale Engelse muzikant. Het nummer In The Real Early Morning vind ik prachtig, vanwege de rust die hij durft te nemen (soms is het seconden lang compleet stil). Maar het is alles behalve saai. Hij beschikt over een enorme theoretische kennis over muziek én een enorme muzikaliteit, die er samen voor zorgen dat ik telkens weer iets nieuws ontdek in het nummer. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de prachtige mysterieuze tekst!
De Top 2000 wordt altijd gepresenteerd als ‘de lijst der lijsten’. Mijn ouders luisterden voornamelijk veel jazz en kleinkunst toen ik klein was. Een genre wat niet bepaald oververtegenwoordigd wordt in deze lijst. Als ik me in de Top 2000 niet vertegenwoordigd voel, dan vind ik dat ik daar iets aan moet doen door te stemmen. Ik heb het idee dat minder jongeren en mensen met een wat alternatievere muzieksmaak stemmen. Dat vind ik wel jammer. “

Wat heeft De Culturista gestemd?

Ben je benieuwd op welke nummers ik zelf heb gestemd? Check dan nu mijn Spotify afspeellijst! En wees gewaarschuwd: dit gaat van Fluorescent Adolescent van de Arctic Monkeys tot Sunny Afternoon van The Kinks.

Als je nog gaat stemmen: ik hoop dat dit artikel jou heeft geïnspireerd. En ehh… Schiet op! Je hebt nog tot 20:00 uur om je lijstje in te sturen!

Geef een reactie