Straatkunst in hip Kaapstad

Foto: Nina/De Culturista

Voor het eerst buiten de Europese Unie op vakantie werd voor mij een lange vlucht naar Kaapstad, Zuid-Afrika. Daar waar de Tafelberg hoog boven de stad uit stijgt, de Vuvuzela’s tijdens het WK 2010 rond galmden en waar Nelson Mandela ooit zijn speech heeft gehouden. Een kleurrijke stad met vrolijke mensen en bijzondere plekken. Eén van die plekken is Woodstock: een buitenwijk die is uitgegroeid van industrieel gebied tot een hippe plek met koffiebarretjes, kunstgalerijen en muren vol graffiti.

Toen ik in het hostel een flyer zag liggen over de straatkunst in de wijk Woodstock werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld.

In Kaapstad zijn veel mensen vriendelijk, gastvrij en ‘open-minded’. Niet gek dan ook dat een medewerker van het hostel waar we (mijn zus en ik) sliepen ons aanbood om ons de met graffitikunst versierde muren van Woodstock te laten zien. Hij kent de buurt op zijn duimpje. Dus liepen wij met een échte local door de straten van Woodstock, op jacht naar straatkunst.

Even een geschiedenis-intermezzo:

Het stadsgedeelte Woodstock heeft door de jaren heen een hele transformatie meegemaakt. In de negentiende eeuw was het gebied een badplaats vlak naast de zee. Nadat stukken land in 1950 werden drooggelegd kwam de industrialisering op gang. Langzamerhand sluimerde er ook steeds meer criminaliteit binnen en werd het een onveilige buurt voor zowel toeristen als locals. De graffiti in Woodstock was ontstaan in de tijd van de Apartheid toen de bewoners zich niet konden uitspreken. Met graffiti hadden zij een manier gevonden om hun gevoelens te uiten. Woodstock is sinds de jaren ’90 weer verbeterd en opgebouwd. Inmiddels is de wijk veranderd tot dé hipsterplek van Kaapstad met leuke koffietentjes, een populaire markt en veel kunst.

Terug naar Woodstock in het heden

Terwijl de wind om ons heen raasde (Woodstock wordt vanwege de harde wind ook wel ‘Windsock’ genoemd), zien we op iedere hoek van de straat wel graffitiwerk. Andere toeristen zijn er haast niet. Even verderop staat een oud mannetje. Onze gids maakt een praatje met hem in het Afrikaans en vraagt waar nog meer kunstwerken te zien zijn. We kunnen het gesprek half volgen.

In plaats van de graffiti die je vaker op muren ziet met grote graffitiletters, zijn dit echte kunstwerken. Niet alleen gemaakt door mensen uit Zuid-Afrika, ook internationale artiesten hebben muren versierd met straatkunst. De wereldberoemde Britse straatkunstenaar Banksy is er één van.

Sommige werken hebben een politiek statement of willen een boodschap overbrengen. Zo zijn er veel afbeeldingen te zien van bedreigde diersoorten – dieren die de generaties na ons misschien helemaal niet meer in het wild zullen zien.

Louis Masai Michel (GB): ‘Gorilla discovered 1902, critically endangered, only 880 left.’

Ik pak mijn camera tevoorschijn en maak van bijna elk straatkunstwerk dat ik tegenkom een foto. Woodstock: de hipsterwijk van Kaapstad vol mooie straatkunst. Mocht je een keer in Kaapstad zijn: zeker een plek om te bezoeken.

2 Replies to “Straatkunst in hip Kaapstad”

  1. Thanks, great article.

  2. Glad to hear you enjoyed the article! Thanks.

Geef een reactie